dissabte, 15 d’octubre del 2011

Copyright i copyleft

Els Drets d'autor, copyright de símbol ©, són una forma de protecció proporcionada per les lleis vigents  per als autors d'obres originals incloent-hi obres literàries, dramàtiques, musicals, artístiques i intel·lectuals.

Aquesta protecció està disponible tant per a obres publicades com per a obres que encara no s'hagin publicat.


Generalment dóna al propietari  el dret exclusiu per a fer i per a autoritzar a altres a fer el següent:

- Preparar obres derivades basades en l'obra.
- Distribuir còpies o fonogrames de l'obra al públic venent-les o fent un altre tipus de transferències de propietat com ara llogar, arrendar o prestar aquestes còpies.
- Presentar l'obra públicament, en el cas d'obres literàries, musicals, dramàtiques i coreografies  i d'altres produccions audiovisuals.
- Mostrar l'obra públicament, en el cas d'obres literàries, musicals, dramàtiques, coreogràfiques, pantomimes, obres pictòriques, gràfiques i esculturals, incloent-hi imatges individuals de pel·lícules o altres produccions audiovisuals.
- En el cas de gravacions sonores, interpretar l'obra públicament a través de la transmissió audiodigital.

La idea del copyleft va sorgir a mans de Richard Stallman. Neix com a oposició a "copyright" (dret de còpia) i significa que no es restringeix la còpia, s'anima a ella, mitjançant una llicència, un text que acompanya el treball, on s'especifiquen els termes en què es permet distribuir-lo, usualment amb total llibertat o amb restriccions, per exemple no autoritzant la seva modificació, en cas de textos i música, o bé no permetent que es distribueixi en mitjans comercials.

Aquí us deixo una presentació on explica el que és el copyleft:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada